sâmbătă, 6 decembrie 2014

Dulapul Zanei Scortisoara

Frig tare afara!!! Copaci zgribuliti, catei morocanosi, cate-un clinchet de clopotel zgandarit de vantul tot mai nerabdator sa scuture norii aducatori de zapada...

Casuta alba de pe Strada Linistita din orasul Zumzet, singura casa alba, mica, unde vara doarme Obama, motanul cartierului, cand sub brad, cand langa trandafirul rosu, nu simte frigul de-afara. Aici e cald si multa lumina.Si, de cele mai multe ori, foarte liniste. Doar uneori, cand noaptea se asterne molcoma peste toate, picurand stropi de vis pe genele copiilor cuminti, de undeva din bucataria senina a casei se aud niste soapte.

Daca nu ai somn si o iei tiptil dupa mirosul inconfundabil, te trezesti nas in nas cu o lume de poveste. Poarta ti-o deschide chiar stapana taramului: Zana Scortisoara. Dar nu asa, oricum. Ai nevoie de o parola. In fiecare zi si in fiecare seara alta. Uneori esti primit cu zambet cald si o cescuta de cafea, alteori, daca te prezinti nepoliticos sau incruntat, Zana te alunga, de teama sa nu ii sperii puii de lingura. Ai nevoie de putin zahar brun pentru niste fursecuri? Zana tine sfat si, daca zaharnita crede in harul tau de bucatar, te imprumuta cu drag. Daca n-o convingi, te amana doar. Sa mai cresti un pic intr-ale bucatariei.

Dar de cateva zile, in dulap e mare zarva. Zana e tot bosumflata. Nimeni nu a mai reusit sa-i deschida dulapul. In Casa Alba nu a mai baut nimeni ciocolata calda, nu s-a mai auzit ceainicul suierand, laptele a fost baut la micul dejun fara miere si, cel mai trist, fara pic de scortisoara. Bucataria plina de lumina candva e  trista de cand usa dulapului nu s-a mai deschis. Se mai aude doar din cand in cand cate un oftat.

De-as avea putin timp si muuuuulta rabdare, as cerceta si-as incerca sa aflu ce vant neprielnic a zdruncinat taramul de poveste cu aroma de scortisoara.

Poate am sa fac rost de timp si poate, daca am noroc, voi gasi prin buzunare si un rest de rabdare. Si-am sa incerc sa dezleg misterul. Pana atunci, voi sa fiti cuminti, sa visati frumos si sa-l lasati pe Mos Craciun sa va aduca ce crede el de cuviinta. Ca el stie cel mai bine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu